Sacroiliac ízületek

sacroiliac ízületek

bal vállízület hogyan kell kezelni

Szamosi Szilvia, reumatológus szakorvos A betegség, a nevéből is adódóan, gyulladásos ízületi betegség, mely a sacroiliacalis ízületet érinti.

A sacroileitis magyar megfelelője a középen elhelyezkedő keresztcsont sacrum és mindkét oldalon a csípőlapátok os ileum közötti ízületi rés gyulladása.

Derék és lábfájdalom esetén a legtöbbször porckorong- vagy egyéb ágyéki gerinc degenerációra gondolunk, pedig a sacroiliacalis ízület SI disfunkciója is állhat a fájdalom hátterében. Az SI ízülettel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók röviden: Az SI ízületnek synovialis és szalagos összeköttetése van, erős, fasciális elemek, és szalagok stabilizálják. Legfontosabb szerepe a stabilizálás és teherbírás, a felsőtestsúlyát továbbítja az alsó végtagok felé. Az SI-ben is van egy nagyon korlátolt mozgás, amely segíti a járást. Kóros sacroiliac ízületek következtében, ha az ízület a funkcióját nem képes ellátni, az hozzájárul az SI-ízületből eredő fájdalom kialakulásához.

Hol található a sacroiliacalis ízület, és mi a funkciója? A gerincoszlop mellett mindkét oldalon van egy-egy sacroiliacalis ízületünk, melyet szoktak SI-nek is rövidíteni.

Mi okozza a fájdalmat?

Ez az ízület egy viszonylag merev ízületünk, melyben az ízületet alkotó csontvégek csak minimálisan képesek elmozdulni egymáshoz képest, ellentétben például egy nagy kiterjedésű mozgást megengedő, helyváltoztató mozgásban is résztvevő térdízülethez képest.

Ugyanis ennek az ízületnek a fő funkciója a medence stabilizálása, gerincoszlophoz való rögzítése.

ízületi betegségben szenvedő betegek gondozása

Sacroiliac ízületek segítséget nyújt a medence erős, kiterjedt szalagrendszere is, melyek több irányban futva összekötik a gerincoszlopot a medencecsontokkal. Hirdetés Mi válthatja ki ennek a viszonylag védett helyen lévő ízületeknek a gyulladását? Sérülések, melyek a medencét érik, terhesség, mélyre hatoló bőrfertőzések, csontvelőgyulladáshúgyúti fertőzésvalamint szívbelhártya-gyulladás vagy intravénás kábítószer-élvezet mind-mind fokozhatják a sacroileitisre való hajlamot.

váll fájdalom érzéstelenítés után

Az eddig felsorolt állapotok vagy mechanikai úton idéznek elő gyulladást sacroiliac ízületek. A sacroileitis autoimmun gyulladás is lehet A csípő-keresztcsonti ízület gyulladásának harmadik fő útja egy autoimmun sacroiliac ízületek gyulladás, melynek a pontos okát sajnos nem tudjuk.

  • Sacrum MR vizsgálat - A sacroiliac ízületek betegségei
  • Ízületi gyulladásgátló kenőcsök
  • Pici, de bazira tud fájni — íme az SI ízület A sacroiliac ízületek ízületi gyulladása.

Ilyen esetekben általában az illetőnek van egy genetikai hajlama a betegségre, és ezt valamilyen környezeti tényező, pl. Ennek eredményeképpen egy kontrollálatlan gyulladásos folyamat indul el, melyet a szervezet önmagában nem képes megfékezni.

a lábak ízületeinek betegségei osteomyelitis

Ilyen autoimmun gyulladás alakul ki a betegségek egy bizonyos csoportjában, ahol sacroiliac ízületek nemcsak a sacroiliacalis ízületben látunk gyulladást, hanem a gerincoszlopot alkotó többi kisízületnél is. A gyulladás további következménye a porcfelszín, így az ízület roncsolódása, majd későbbiekben elcsontosodása lesz.

Sacroiliac ízület A sacroiliac ízület betegségei

Ebbe a csoportba tartozik a Bechterew-kór spondylitis ankylopoetica, SPA is, amely tipikus példája a sacroileitis és a gerincoszlop egyéb képleteinek az együttes gyulladására, majd a csontosodás miatti elmerevedésére. Emellett autoimmun sacroileitis alakulhat ki pikkelysömörbengyulladásos bélbetegségekben, pl. Milyen panaszokat tapasztal a beteg?

KT Tape: SI Joint

Az esetek legnagyobb sacroiliac ízületek hajnali, vagy éjszakai derékfájdalom hívja fel a figyelmet, mely a beteget álmából is felébreszti. Ha az ágyban mozog, pozícióját változtatja, akkor enyhülhet ez a fájdalom, hasonlóan a reggeli merevséghez, mely szintén oldódik a felkelést követő bemozgatással.

Hőemelkedés, láz ritkán társul a gyulladáshoz, leginkább akkor, ha fertőzéses eredetű a gyulladás. A fájdalom miatt, és később az idő előrehaladtával jelentős merevség, kényszertartás, mozgásbeszűkülés alakulhat ki.

Mi válthatja ki ennek a viszonylag védett helyen lévő ízületeknek a gyulladását?

A beteg nem tud előrehajolni, de az oldalra hajlás is fájdalmas lehet. Általában jól meg lehet különböztetni az idősebb korban jelentkező derékfájástólmely a gerinccsigolyák meszesedése, vagy porckorongbántalom következménye. A sacroileitis diagnosztizálása Az orvos a fájdalom jellegének és pontos helyének kikérdezését követően, az ízület nyomásérzékenysége, majd képalkotó és laborvizsgálatok alapján diagnosztizálja a betegséget. A röntgenen már a régebb óta fennálló gyulladásos folyamat látható csak, ilyenkor a medence felé eső ízületi sacroiliac ízületek kirágottá válik.

Korai diagnózisra az MRI vizsgálat alkalmas, mely azonban csak bizonyos indokolt esetekben végzendő el.

Bejegyzés navigáció

A laborokban általában magasabb vérsüllyedést, és gyulladásos fehérje szintet CRP találunk. Ha fertőzésre van gyanú, tenyésztést sacroiliac ízületek végezni a kórokozó felderítésére. A csípő-keresztcsonti ízület gyulladásának kezelése A kezelés sacroiliac ízületek természetesen attól függ, hogy mi váltja ki a sacroileitist.

prostata hund kastration

Ha azonosítottuk a megfelelő kórokozót, akkor antiobiotikumot adunk, mely általában teljes gyógyulást eredményez. Autoimmun jellegű gyulladás esetén, pl. Bechterew-kór esetén ennél jóval nehezebb dolgunk van, mert nem tudjuk általában véglegesen meggyógyítani a gyulladást, csak átmenetileg visszaszorítani.

nootropikus gyógyszerek oszteokondrozishoz

Ez különféle gyulladáscsökkentőkkel lehetséges, mely a reumatológus feladatkörébe tartozik.

További a témáról