Szalagszakadás boka

A bokaficam súlyossági fokai

A láb futáskor, a földre érkezéskor feszített állapotban van, és egy rossz mozdulat miatt a külső vagy a belső talpél felé is elbillenhet.

  • Szalagszakadás
  • Szalagszakadás - Almapatikák
  • Bokaszalag sérülés: a bokaszalag szakadás - Fájdalomközpont
  • Bokaszalag szakadás: Ezt tanácsolja a gyógytornász
  • Borda zúzódás tünetei

Persze nem kell orvosi diploma, hogy a futó felismerje, baj van, mivel szinte azonnal duzzadni kezd a boka, sőt a bevérzést jelzi a láb elszíneződése. Olcsón megússza, ha csak rándulás történt, ez esetben a szalagok és az ízületi tok megnyúlik.

szalagszakadás boka milyen kenőcsök segítik jobban az osteochondrozist

Bokaficammal van dolgunk, ha a bokát alkotó csontvégek elmozdulnak eredeti helyükről. A rossz mozdulat fájdalommal járhat Fotó: szalagszakadás boka A boka belső oldalán található bokaszalag ritkán szakad el, nem számít tipikus sportsérülésnek. Annál inkább, ha a boka külső részén futó, három elkülönített részre osztott szalag szakad el.

szalagszakadás boka végtagduzzanat és ízületi fájdalom

Az elülső, a középső és a hátsó bokaszalag is veszélyeztetett, a bokaficamoknál, a húzódásoknál és szalagszakadáskor általában az elülső és középső szalagok veszélyeztetettek. A legtöbb bokasérülés akkor történik könnyen bekövetkezhet futáskor isamikor a lábfej befelé aláfordul.

#maradjotthon Bokatorna Zsuzsival

Ilyenkor megnyúlnak az elülső és a középső bokaszalagok, ám ez már túlmutat az egyszerű ficamon: hogyan kezeljük a térdízületi gyulladást 1 2 fokkal vagy teljes bokaszalag-szakadás következik be. Kihagyás, pihentetés részleges szakadás — hét teljes szakadás — hét Akármi is történt, fontos, hogy a sérült végtagot ne terheljük, minél gyorsabban polcoljuk fel, és jegeljük, hűtsük.

szalagszakadás boka fáj a boka ínszalagja

Pontosan érezzük, hol a határ, amikor már képtelenek vagyunk járni a sérült lábon. Márpedig, ha úgy tapasztaljuk, hogy a járást lehetetlenné téve fáj a boka, azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha a fájdalom szalagszakadás boka enyhül, szalagszakadás boka a duzzanat sem csökken három-négy óra pihentetés után, szinte biztosan szalagszakadást szenvedtünk.

szalagszakadás boka csontokkal és ízületekkel kapcsolatos problémák

A bokaszalag-szakadás hat-nyolc hetes felépülési időt igényel, de súlyos esetben hónapokra is nyúlhat a rehabilitáció — addig kerülni kell minden megszokott terhelést. A gyógytorna persze csökkenti a gyógyulási időt, ráadásul nagyban növeli a teljes gyógyulás esélyét. És akkor egy kis útmutató ahhoz, szalagszakadás boka kategorizáljuk a fájdalmat… Ha még rá tudunk lépni — némi fájdalmat érezve — a bokára, csak kisebb húzódás, amely egy-két hét alatt meggyógyul.

szalagszakadás boka injekciós tabletták ízületi fájdalmakhoz

Részleges bokaszalag-szakadásnál is terhelhető a láb, de a fájdalom sokkal intenzívebb, szemmel szalagszakadás boka jól láthatóan megzúzódott a boka — ez szalagszakadás boka két-három hét kihagyással jár. Amikor tűrhetetlen a fájdalom, ne is próbáljunk ráállni a sérült lábra, úgysem lehetséges, valószínűleg teljes szakadás történt.

Ez esetben másfél hónapig kerülni kell az olyan mozgást — így a futást is —, amelynél a talaj és a láb ütközik.

  • Kérdés: 5 héttel ezelőtt bedagadt körbe a bokám.
  • A bokaficam súlyossági fokai
  • Ín- és szalagszakadás tünetei és kezelése - HáziPatika
  • Az ínszalagszakadás tünetei és kezelése
  • Heves fájdalom a térdízületekben

Az úszás a bokasérülés rehabilitációjának is jót tesz. Fotó: shutterstock Ugyanakkor az úszás vagy a biciklizés nemcsak a rehabilitáció része, hanem megfelelő pótléka is a futásnak.

Az ínszalagszakadás tünetei és kezelése

Sokan tapasztalják, hogy a részleges bokaszalag-szakadás után egy-két nappal már szinte nem is érezni fájdalmat, elmúlnak a tünetek, sőt akár már egy hét múlva úgy lehet futni, mintha mi sem történt volna. Ugyanakkor csínján a mozgással, még akkor is, ha bokarögzítőben végezzük, mert a részlegesen elszakadt szalagra könnyű rásérülni, nem olyan stabil, mint egészséges állapotban.

szalagszakadás boka porcleválás térdben

Megjelent a Nemzeti Sport Szalagszakadás boka mellékletében márciusában.

További a témáról